БФ "КРАЩІ ДРУЗІ"

UA

Безпечна освіта в реаліях воєнного стану: досвід сумського прикордоння

Безпечна освіта в реаліях воєнного стану: досвід сумського прикордоння

Безпечна освіта в реаліях воєнного стану

Безпечна освіта в реаліях воєнного стану

Не дати війні згаяти безцінний час для розвитку дітей прагнуть засновники благодійного фонду «Кращі друзі»

Анатолій Нестеренко, Олена Нестеренко, Олександр Лемішко - засновники Благодійного фонду «Кращі друзі» та «руху» взаємодопомоги та підтримки під час війни у прифронтовому місті. Анатолій – юрист, економіст зі значною практикою  в судовій сфері та адвокатурі, Олена – теж фаховий юрист, працює в  судових органах, обоє - з особливим професійним сумлінням. Олександр - підприємець, педагог та меценат у спортивній царині.

Вони впевнені: не маючи віри в успіх, братися за нову справу не варто.

Їх сила - в набутому досвіді.

Їх принцип – робота не задля подяки, а  заради безкорисливої допомоги тим, хто справді її потребує.

Їх цінності - мораль чесних, порядних людей.

Їх вирізняє - бажання об’єднувати.

Їх успіх – не забариться.

…До Сум – обласного центру на північному кордоні, що межує одразу з трьома регіонами країни-агресора, Російської Федерації, танки та бронетехніка зайшли 24 лютого 2022 року по обіді. Сумчани мужньо дали відсіч ворогу на кількох напрямах, затримали його ходу на Київ, та самі опинилися в цілковитій облозі на довгі тижні.

Сумські родини не мали змоги покинути місто: з малими дітьми та старенькими батьками вчилися виживати в умовах браку продуктів, відсутності світла й води, медикаментів, пального на заправках.

Ніхто тоді не знав, як довго триватиме збройна агресія, але попри все, дорослим так хотілося захистити дітлахів, повернути їм впевненість, посмішки на обличчях, інтерес до життя, надію на краще.

Навчання дітей не можна поставити на паузу, навіть під час війни

Навчання дітей не можна поставити на паузу

Навчання дітей не можна поставити на паузу

- З перших годин ворожого наступу почали діяти, визначатись з першочерговими кроками, – розповідають Олена та Анатолій Нестеренки. – Відчайдушно донатили на ЗСУ, на потреби переселенців, закуповували нужденним ліки та повербанки, термоси та підручники: все було терміново і невідкладно. Добре, що допомогу запропонували близькі родичі з-за кордону та міжнародні фонди. А повертались додому і відчували, як наші діти потребують особливої уваги. З школою конкурувати ми не збиралися, натомість вирішили організувати для дітей додаткові заняття, психологічне розвантаження, дати навички соціалізації у складних умовах. Важливо було подбати про безпечне перебування школярів. Виручило орендоване цокольне приміщення, яке фактично виконувало роль простого укриття. Наступне, без чого сьогодні важко уявити комунікацію та використання інформаційних джерел – оптоволоконний інтернет, що забезпечив доступ до мережі під час відключень світла. І, звісно ж, - резервні джерела живлення, забезпечення електроенергії.

           Тим часом у березні були відкриті «зелені коридори» на виїзд з Сум. Першими місто покидали іноземні студенти, які здобували освіту практично в усіх сумських вишах. Саме цей фактор: громадяни іноземних держав стали заручниками повномасштабного вторгнення - й був вирішальним, коли на державному рівні шукали домовленостей про евакуаційні маршрути. Так війна розірвала в царині освіти партнерські угоди, співпрацю Сум з десятками зарубіжних країн.

Евакуаційними коридорами скористалися далеко не всі, більшість сумчан прийняла рішення залишатись.

…Коли блекаути планують твій день

Блекаути в місті Суми

Блекаути в місті Суми

Рясним на вимкнення світла видався 2022-й рік. Генератори в закладах охорони здоров’я, освіти, побутових послуг, торгівлі, в приватних будинках – скрізь.

- Спершу були хаотичні відключення, пізніше таки з’явились графіки погодинної подачі електроенергії із зазначенням вулиць та часу, від яких повністю залежали мешканці багатоповерхівок. – розповідає Олена Нестеренко. – Уроки переривалися тривогами, переходами до укриттів, де вже не було повноцінних занять, до пропущеного матеріалу вже й не поверталися. Шкільне навчання нагадувало безкінечний марафон без підготовки, цілей, завдань, без результатів. Вірніше, результати були, невтішні, які дуже засмучували усіх батьків.

Настя, 13 років:

- Вже два роки війна заважає нам вчитись. Тривоги лунають щодня по декілька разів, вони виснажують. Багато шкіл перейшли на онлайн навчання, інші мають графік, за яким вони приходять в школу та навчаються онлайн, аби розвести в часі класи, яким треба буде спуститись в укриття в разі потреби. Тривога може тривати кілька годин, ми спускаємося в укриття, а вчитель, який зупинився на півслові, вже не пояснить матеріал, так як він мав те зробити. Часом ми отримуємо завдання самостійно опанувати увесь навчальний матеріал, бо за день не було проведено жодного повноцінного уроку. Ось таке навчання. Відео уроки та додаткові заняття: лекційні, практичні - допомагають освоїти нові знання і нам це дуже цікаво. 

- За півроку однокласники нашої доньки, скажімо, жодного разу не зустрілись в режимі офлайн. – розповідає Олена Нестеренко. - А от у орендованому приміщенні вдалось створити іншу обстановку. Це тільки спершу дітлахи, яких привели батьки, були в стані певного пригнічення: дались взнаки пережиті стреси, та хвилювання, психологічні навантаження. Та вже скоро на зміну замкнутості та скутості у спілкуванні прийшло бажання говорити, пізнавати, ділитись враженнями, досягати результату.

Тоді прийшла ідея створити центр додаткової освітньої підготовки та психологічної підтримки для дітей міста Суми. Та щоб реалізувати цю ідею та інші, започаткували благодійний фонд «Кращі друзі» в місті Суми.

В рамках роботи благодійного фонду розроблено програму «Розумні діти – майбутнє України», що передбачає реалізацію багатьох проектів, один з яких вже окреслився, активний та успішно втілюється в життя: «Підготовка дітей до школи 2024». Наразі розпочалася підготовка  6-річних дітей до школи. Вчителька початкових класів з багатолітнім досвідом та таємним ключиком до кожного потенційного «першачка», поділилася своїм навчальним планом, який цілком імпонує налаштованим на освітні  ноу-хау  засновникам фонду. Організовані заняття з підготовки та психологічної підтримки дітей міста Суми, – підтвердження успішної роботи.

Освітній мотиватор, або як з інтересом готуватись до уроків?

Як з інтересом готуватись до уроків

Як з інтересом готуватись до уроків

Неймовірно важливий аспект в освітньому процесі – вогник інтересу, дослідження, ініціативи, творчості учнів. Не будучи педагогами, але  маючи нестримне бажання захоплювати дітей новими знаннями, засновники фонду й самі перебувають в постійному пошуку: креативних вчителів, унікальних освітніх програм з різних навчальних дисциплін.

Ще до заснування благодійного фонду в місті Суми вони організували для школярів пізнавальні курси з рідної української мови, ефективні заняття з англійської, навіть захопили учнів цікавою математикою. Без перебільшення – задоволення від нових пізнань отримували всі: й дорослі і діти.

Чекаючи допомоги ззовні, взаємодіяти в межах школи, мікрорайону, міста

Підтримка та допомога

Підтримка та допомога

-        Ясна річ, сьогодні Україна в цілому, і  ми, як її частинка, розраховуємо на допомогу  країн з високим рівнем життя. Але багатьом українцям не подобається існуючий умовний поділ країн: першого світу, другого, третього, що визначається рівнем ВВП, грамотності, індексом людського розвитку, адже місце нашої країни достеменно в ньому не визначене. – Наголошує Анатолій Нестеренко. - Україна має розвиватися, а не обмежувати себе приналежністю до умовних ранжувань. З іншого боку - була б велика утопія гадати, що нам мають допомагати, а ми не повинні допомагати один одному. Тому розширюємо комунікацію серед усіх зацікавлених в розвитку сторін.

Олександр Лемішко має досвід роботи з дітьми та підлітками, з якими досягає високих результатів у спорті, має тверді переконання:

- Ми не можемо собі дозволити, аби дошкільнята чи підростаюче покоління  13-16-річних підлітків не навчалося, не займалося самовдосконаленням через війну. Враховуючи значну кількість бойових втрат, міграційні процеси, відтік фактичної робочої сили та  потенційного кадрового ресурсу,  через рік-два кожен сектор української економіки відчує брак інтелектуального потенціалу. У  той час, коли Ураїна обороняє свою землю, світ не стоїть на місці, він розвивається. Завтра він захоче мати справу з країнами розвинених IT технологій, наукомістких виробництв. Що зможемо запропонувати? Агресор й ставить на меті відкинути Україну на роки та десятиліття назад у своєму розвитку, знищити не лише наше сьогодні, але й  майбутнє – отож є гостра потреба цьому протистояти. І ми починаємо з батьків, чимало з яких помилково вважають, що ось ці освітні, виховні питання наразі не на часі, хай потім, коли закінчиться війна.

          Самотужки справитися з цими викликами важко. Ось так поступово крок за кроком тривало об’єднання зусиль благодійників різних сфер: міжнародних донорів, місцевого бізнесу, підприємництва в одному благодійному фонді. Адже напрямків його діяльності передбачається чимало: додаткова освіта та психологічна допомога; медіаграмотність; юридичне консультування; доступна медична допомога; спортивний розвиток; комфортне житло; реабілітація; паліативна допомога.  

Наразі  започатковується партнерство на довірі та повазі. До слова, фонд вже має перших партнерів. Меморандум про співпрацю підписано з медичним центром «Медея-Суми» щодо спільної реалізації ряду важливих проектів.

Днями діяльністю та планами фонду зацікавилися сумські науковці, екологи з ГО «Екоініціатива», та запропонували до розгляду цікаві ініціативи, у тому числі й освітнього характеру.

Керівники фонду стукають у двері близькі й далекі. Налагоджують зв’язки з посольствами та консульствами, презентують власні напрацювання, пропонують знайомство, ініціюють переговорні процеси, роблять проектні заявки, обґрунтування укладення угод, зацікавлюють дружнім спілкуванням - так шукають контакти, які неодмінно переростуть у добрі справи. Застосовують методики та всі премудрощі фандрайзингу, програмуючи себе на гарний результат та високий рівень поповнення ресурсного потенціалу фонду.

Благодійність не розраховує на подяки – вона поринає в прірву ідей, аби виплисти на світлих горизонтах

Благодійний фонд

Благодійний фонд "Кращі друзі"

Попри досить розгалужену мережу благодійництва, засновники БФ «Кращі друзі» є піонерами в тому сенсі, що необхідність об’єднати в Сумах зусилля небайдужих людей, спроможних вносити донорські пожертви покликана саме воєнним станом, активним веденням бойових дій в прикордонній зоні, статусом прифронтового міста.

Тема благодійництва дуже глибока й нагальна – то є переконання усіх засновників БФ. Та чи інша проблема вивчається: здійснюється комплексний моніторинг питання, досліджуються шляхи вирішення та необхідні для цього ресурси, тільки  після цього приймається рішення.

Органи влади та місцевого самоврядування, заклади освіти, охорони здоров’я, представники великого, малого та середнього бізнесу можуть докласти зусиль для  того, аби допомогти мешканцям Сумської міської територіальної громади та вимушено переселеним особам мужньо витримати випробування та виклики цієї жорстокої загарбницької війни.

Звісно ж, добрі справи, милосердні вчинки та нагальні проекти у Сумах чекають на зарубіжних партнерів, міжнародних донорів - усіх, кому небайдужа доля українців, які відстоюють основи демократії не лише в Україні, а й у всьому світі.

Антоніна Кохан,

Член Національної спілки журналістів України