БФ "КРАЩІ ДРУЗІ"

UA

Чи вміємо ми говорити з дітьми про війну?

Чи вміємо ми говорити з дітьми про війну?

Говорити з дітьми про війну - це складне і делікатне завдання. Під час такої розмови дитина повинна відчувати себе в безпеці. Важливо також розуміти що рівень знань на цю тему, які дитина має отримати, залежить від віку дитини.

Стратегії. Як говорити з дітьми про війну

До обговорення теми війни з дитиною постарайтеся оцінити рівень її емоційної зрілості. Молодші діти можуть не мати необхідних когнітивних здібностей для розуміння складнощів до яких призводить війна, тоді як старші діти можуть мати більш розвинене розуміння подій які відбуваються у світі, у тому числі тих що спричиняє війна.

Одним із перших кроків у розмові з дітьми про війну є встановлення відкритого і чесного діалогу. Заохочуйте дитину до того, щоб вона задавала більше питань і будьте готові відповідати на поставлені питання враховуючи при цьому вік дитини. В будь-якому випадку уникайте використання під час діалогу надмірно наочних або страшних деталей, оскільки це може завдати дитині зайвого стресу.

Ключові аспекти обговорення війни з дітьми

Основним ключовим аспектом обговорення війни є акцент на важливості миру і припинення насильства. Висвітлюючи негативні наслідки війни та пропагуючи цінності миру, толерантності і взаєморозуміння, ми можемо допомогти дітям розвинути у них більш широкий світогляд та викликати у них відчуття того, що негативні наслідки війни дуже швидко минуть.

Іншим аспектом обговорення війни є детальна інформація та пояснення історичних подій, що призвели до війни, а також політичних, соціальних та економічних чинників, які сприяють війні. Надання такої інформації та пояснень допоможе дітям краще зрозуміти складність питання, сформувати правильне розуміння ситуації та своє ставлення до того що відбувається.

Під час обговорення війни з дітьми в контексті прагнення до миру і важливості вирішення конфліктів розповідайте їм про людей, які працювали і працюють над припиненням конфліктів у своїх громадах. Висвітлюючи ці позитивні моменти ви тим самим мотивуєте дітей стати активними учасниками у створенні більш мирного світу.

Висновки

Розмова з дітьми про війну - це делікатне і складне завдання, яке вимагає від батьків усвідомлення того, які саме знання слід передати дитині відповідно до її віку. Турбота і розуміння є тими чинниками, які допоможуть дітям розвинути більш повне розуміння світу і тих конфліктів що відбуваються. При цьому, турбота про дитину і відкрите спілкування з нею на тему війни виховають у неї почуття емпатії і співчуття до тих, хто постраждав від війни.

Ще більше практичних порад щодо спілкування з дітьми про війну ви знайдете у відповідній пам’ятці ЮНІСЕФ