БФ "КРАЩІ ДРУЗІ"

UA

Податок при використанні дизельного генератора під час війни

Податок при використанні дизельного генератора під час війни

благодійний фонд, генератор

благодійний фонд, генератор

Війна, крім інших негативних наслідків, завдає значної шкоди енергетичній галузі. Громадяни України стикалися і стикаються із періодичними обмеженнями в постачанні електричної енергії. Як вихід люди придбавають альтернативні джерела електричної енергії. Одним із таких пристроїв для отримання електричної енергії є генератор. Використання генераторів є дуже поширеним під час перебоїв з електрикою. Благодійні фонди активно придбавали та передавали для використання організаціями генератори електричної енергії, що мало і має значний соціальний ефект адже це забезпечило можливість життєдіяльності населення під час критичних ситуацій.

Але, ми також розуміємо що працюючі генератори здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферу, тому актуальним є питання щодо необхідності сплати екологічного податку суб’єктами господарювання (в тому числі ОСББ), які використовують дизельний генератор під час відсутності електроенергії у період воєнного стану.

ДПС у Луганській області поінформувала з цього питання та пояснила, що Законом України від 13.12.2022 №2836-ХІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» тимчасово, на період дії воєнного стану на території України та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування, для цілей застосування розд. VIII (Екологічний податок) ПКУ, із визначення стаціонарних джерел забруднення (у значенні пп. 14.1.230 ПКУ) виключені електрогенераторні установки, що класифікуються за кодом 8502 згідно з УКТ ЗЕД.

Таким чином, у власників електрогенераторних установок, що класифікуються за кодом 8502 згідно з УКТ ЗЕД, не виникають податкові зобов’язання з екологічного податку.

Разом переможемо!